Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 22:59

Από τα ΑΤΜ απόγευμα Παρασκευής η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες και έχει γίνει ό,τι είναι απαραίτητο από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς για την εξασφάλιση του σχεδόν 1 δισ. ευρώ, που θα χρειαστεί για την πληρωμή της προκαταβολής. Εξάλλου, η εύρεση του ποσού σε μετρητά ήταν το πιο δύσκολο μέρος, αφού η Κομισιόν είχε δώσει το ΟΚ για πληρωμή από τις 16 Οκτωβρίου και οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν ετοιμάσει τις καταστάσεις από τις 20 Οκτωβρίου.

Από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, το Agronews έγραφε:

Πέμπτη απόγευμα με Παρασκευή πρωί πιστώνεται η προκαταβολή του τσεκ.

Την υπογραφή της ΚΥΑ που ανοίγει τον δρόμο για την πληρωμή της προκαταβολής (50%) της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε (έως 1 Νοεμβρίου) επιβεβαίωσε και από το βήμα της Βουλής, μετά τις αποκλειστικές δηλώσεις του στο Agronews, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Άνοιξε ο δρόμος για την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης με την υπογραφή της ΚΥΑ, λέει ο κ. Τσαυτάρης.

Ο ίδιος ο υπουργός στη δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι έγινε και το τελευταίο βήμα και δίνουμε μάχη για να το κάνουμε έγκαιρα, να δώσουμε δηλαδή έγκαιρα την επιστροφή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες. Είναι χρήματα 1 δις και πλέον ευρώ για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση πήρε ΦΕΚ για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση και προσπαθούμε να δώσουμε έγκαιρα την προκαταβολή δηλαδή τις επόμενες ημέρες.

Συνοπτικά, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με περικοπές και καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών, ο κ. Τσαυτάρης είπε:

- Συνεπείς στη δέσμευσή μας καταβάλλαμε το 50% της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 80 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

- Είχαμε υπολογίσει ότι θα δοθούν συνολικά 130 εκατ. ευρώ, αλλά οι εκκαθαρίσεις έδειξαν ότι θα χρειαστούν περισσότερα.

- Ήδη καταβάλλαμε τα 50 εκατ. ευρώ και μόλις έρθει εγγράφως η θετική έγκριση της Ε.Ε., θα καταβληθούν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ.

- Εντός των επόμενων ημερών θα καταβάλλουμε τη δεύτερη δόση του ΕΦΚ Πετρελαιοειδών ύψους 30 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πάρουν συνολικά δύο ισόποσες δόσεις των 80 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

- Έχουν επιστραφεί τα χρήματα του ΦΠΑ από τις εφορίες σε 230.000 αγρότες. Συνεχίζονται ωστόσο οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν είναι καιρός να πετάμε λεφτά στον αέρα με ψεύτικα και εικονικά τιμολόγια.

- Άνοιξε ο δρόμος για την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης με την υπογραφή της ΚΥΑ.

- Ξεκινά η λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με διαθέσιμα κεφάλαια 253 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγροτικές επενδύσεις.

 

Πηγή:www.agronews.gr