Follow Us

+30 22 530 98 320
skalochori.as@gmail.com

Δευτ - Σαβ: 8:00-16:00
Κυριακή: Κλειστά

Πρόβατο Φυλής Λέσβου

Στη Ν. Λέσβο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα απογραφής της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, το 2020 (Πίνακας 1), καταγράφηκαν 468.498 πρόβατα φυλής Λέσβου με παραγωγή 44.000 τόνους γάλακτος από 4.136 εκμεταλλεύσεις προβάτων, 94.962 αίγες με παραγωγή 3.403 τόνους γάλακτος από 2.557 εκμεταλλεύσεις αιγών και 6.381 βοοειδή κρεοπαραγωγών αποδόσεων.

Στον Πίνακα 1, παρουσιάζεται η μεταβολή του αριθμού των παραγωγικών ζώων. Παρατηρείται μείωση του αριθμού των βοοειδών και των αιγών, σε αντίθεση με τον αριθμό των προβάτων που έχουν αύξηση κατά 9%. Αυτό σημαίνει ότι ο κλάδος της προβατοτροφίας αποτελεί σημαντικό οικονομικό και παραγωγικό παράγοντα για το νησί της Λέσβου.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Τα συστήματα εκτροφής αιγοπροβάτων που εφαρμόζονται στη χώρα μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες τρεις ομάδες:

1.Οικιακή διατροφή: Μικρός αριθμός προβάτων ή/και αιγών υψηλής παραγωγικότητας φυλών διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους και εκτρέφονται εντατικά. Τα ζώα τρέφονται με μεγάλες ποσότητες σιτηρών και υποπροϊόντων και περιορισμένες ποσότητες χορτονομής και συνήθως έχουν απόδοση πάνω από το μέσο όρο.

2. Εντατικό σύστημα: Πρόκειται κυρίως για ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε πεδινά, όπου οι μονάδες αιγοπροβάτων είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους (30-80 κεφάλια). Τα ζώα ανήκουν σε φυλές υψηλής παραγωγής ή τοπικές φυλές που έχουν αναβαθμιστεί με διασταύρωση και οι επιδόσεις τους είναι καλές. Αυτά τα ζώα συνήθως στεγάζονται και συνήθως βόσκουν για μερικές ώρες καθημερινά σε λιβάδια που γειτνιάζουν με τη μονάδα και στη συνέχεια τρέφονται με συμπληρώματα συμπυκνωμάτων και σανού. Οι ενεργειακές απαιτήσεις για τα πρόβατα, σε αυτό το σύστημα, υπολογίζεται ότι καλύπτονται κατά 53% από τη βόσκηση και 47% από τη συμπληρωματική διατροφή (εκ των οποίων το 41% συμπυκνώματα και το 6% χονδροειδείς ζωοτροφές), ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τις κατσίκες είναι 73% από τη βόσκηση και 27% από συμπυκνώματα.

3. Εκτεταμένο σύστημα  (με ή χωρίς μετακίνηση): Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται σε κοπάδια που αποτελούνται από τοπικές φυλές των οποίων η απόδοση δεν είναι πάντα ικανοποιητική. Τα αιγοπρόβατα βόσκουν όλο το χρόνο, αλλά η πρόσληψη βοτάνων είναι επαρκής για να καλύψει τις διατροφικές απαιτήσεις αυτών των ζώων μόνο για 3-5 μήνες (Μάρτιος-Απρίλιος έως Ιούνιος-Ιούλιος). Σε ετήσια βάση σε αυτό το σύστημα, εκτιμάται ότι τα συμπυκνώματα, η χονδροειδής ύλη και η βόσκηση συνεισέφεραν το 36%, 26% και 38% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων αντίστοιχα για τα πρόβατα και 15%, 2% και 83% αντίστοιχα για τις αίγες.