Το Σκαλοχώρι έχει 600 περίπου κατοίκους και απέχει 58 χλμ. από την τη Μυτιλήνη. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της ελιάς, ενώ παλαιότερα ασχολούνταν και με τη συλλογή βελανιδιών, την καπνοκαλλιέργεια και τη γεωργία (δημητριακά, κηπευτικά).
Οι οικονομικές αυτές ενασχολήσεις σε σχέση με τη γεωμορφολογία του εδάφους (μεγάλες κλίσεις, πέτρινοι όγκοι, λιγοστό χώμα, έλλειψη νερού τους θερινούς μήνες) ανάγκασαν τους ανθρώπους της, για να επιβιώσουν, να δημιουργήσουν κυρίως με την πέτρα πετρόχτιστα σπίτια, καλντερίμια, βρύσες, νερόμυλους, εκκλησιές, γεφύρια, στέρνες, γκιόλια, πεζούλες, σέτια, ντουβάρια και άλλα πολλά κατασκευάσματα που διαμορφώνουν και πλάθουν την χαρακτηριστική παραδοσιακή όψη του χωριού.
Μπαίνοντας στο χωριό το πρώτο που θα συναντήσετε και θα εντυπωσιαστείτε από την αρχιτεκτονική του είναι το Δημοτικό Σχολείο, που χτίστηκε το 1929 – 1932, αλλά και των σπιτιών που χτίστηκαν από πετράδες με μεράκι και σεβασμό στο χώρο.
Εντυπωσιακός είναι και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που στο εσωτερικό του διάκοσμο υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και δεσποτικός θρόνος που κατασκευάστηκαν το 1757.
Μπείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού και θαυμάστε τα υπέροχα πέτρινα σπίτια του, ενώ η κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από τον πλάτανο, είναι ιδανική για να ξεκουραστείτε μετά την βόλτα σας.